Annons

Att se men ändå inte se

 

Det här är inte första varianten på det här kravet sedan det blev känt att Obama tänkte förära lilla sverige med ett besök. Och det syns mellan raderna att det ses närmast skrattretande, blotta tanken på att nån hillbillypolis från Värmland på skolengelska från 60-talet med bred värmländsk brytning sitter mittemot Barack Obama och ställer ”tuffa frågor” om diverse krig.

Och det är ju som ett skämt. Varenda människa kan se det där och fnissa åt det, för det är ju självklart att det inte kan hända. Skulle en politiker, dessutom en president, ställas till svars för något beslut han/hon tagit? Bisarrt!

Alla ser hur bisarrt det är, men få verkar reflektera över att det i själva verket är ett fullkomligt rimligt önskemål, och något som borde vara självklart. Varje människa borde förstås vara ansvarig för de beslut man tar, även om man inte själv utför själva gärningen utan lägger över utförandet på någon annan. Den som är utförande ska självklart också hållas ansvarig för sin del i det hela, men den som ger order om att något brottsligt ska utföras har förstås ett ansvar. Att lägga över hela skulden på den enskilde soldaten med argumentet att ”varje individ måste själv bestämma vad han/hon gör, att säga ’jag lydde bara order’ är ingen ursäkt” är att spela all världens politiker rakt i händerna och att i praktiken göra dem oåtkomliga. Inte bra.

 

Men som sagt, alla människor vet att politiker (framförallt de på höga positioner) i princip har åtalsimmunitet, och kan göra exakt vad som helst. Att ens föreslå att en sån ska hållas ansvarig ses som så otänkbart att det blir skrattretande. Där har vi ett problem. Inte i att folk skrattar åt den som vill åtala Obama, för det är fullt förståeligt som det ser ut idag, men att så ytterst få ägnar en tanke åt att ifrågasätta varför det är så skrattretande och om det är rimligt att det är det.

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*