Annons

Konsten att bygga en bandyhall

129 miljoner räknade någon (”kommunal tjänsteman”?) ut att en stor ombyggnad av Sävstaås IP strax utanför Bollnäs skulle kosta. Det var i februari 2013. Det som skulle ingå i projektet (alltså inom de där 129 miljonerna) var:

• En ny bandyhall som byggs på grusplanen (C-planen) intill den nuvarande bandyplanen.

• En konstgräsplan för fotboll på platsen för dagens bandyplan.

• En ”off-ice”-anläggning för gym och barmarksträning intill hockeyns ishall.

Lägg till det också att fotbollens B-plan görs om till en träningsplan och att ishallen och omklädningsrummen renoveras.

 

När de senare under året gjorde en upphandling av bygget fick de bara ett ”godkänt” anbud. Ty vid upphandlingar för skattepengar sätts alltid en massa krav för att försöka undvika att handla så billigt som möjligt. Visserligen bra på så sätt att billigast sällan är lika med mest prisvärt, men dåligt på så sätt att det blir ett väldigt stelbent system där ett alternativ som är jättebra förutom en liten i sammanhanget oviktig detalj ändå utesluts, och för att det gynnar stora företag som har råd att ägna mycket mer resurser åt att uppfylla (ev. oväsentliga) krav.
Det anbud som uppfyllde kraven låg på 149 mkr för enbart bandyhallen, dvs 20 mkr mer än vad det tidigare spekulerades om att hela alltet skulle kosta. Men de fina politikerna i Bollnäs ville inte göra sina undersåtar besvikna, alltså beslutades att en ny upphandling skulle göras, men den här gången för bygget av en enklare variant av bandyhall.

Denna andra upphandling slutade häromdagen i nytt fiasko. Den nya budgeten var 80 mkr (129 var uppenbarligen gripet ur luften) men det lägsta budet de fick in hamnade på 93 mkr. Förmodligen ska Bollnäs kommuns invånare vara glada över att det inte blir något bygge. Empiriskt vet vi ju att byggen tenderar att bli 50-100% (ibland ännu mer) dyrare än förhandsberäkningarna säger. Förmodligen har de alltså sparat bortåt 160-200 mkr genom detta.

Men man kan ju fråga sig hur många kommunala arbetstimmar som har lagts ner på den här cirkusen?

Det är många röster som höjs i Bollnäs om att bandylaget är bra ”reklam” för kommunen, och att en hall är nödvändig för att säkerställa fortsatt spel i högsta serien. Om vi undviker den uppenbara frågan ”varför behöver en kommun reklam?” så kan vi kanske fråga oss om inte företag och individer i kommunen kan tänkas ha såpass stort intresse av att bandyhallen byggs att de faktiskt själva lägger in pengar och arbete i bygget?

Jag är visserligen lite partisk eftersom jag sen jag var liten har hängt mycket i Edsbyn hos diverse släkt, och även spelat bandy där, men där gjordes bygget till stor del i privat regi och ”affärsmässigt”. Inte genom att tjata på politikerna att ta pengar av icke-bandyintresserade för att finansiera bygget åt de bandyintresserade. Det var onekligen en hel del beslagtagna pengar som lade grunden till hallbygget i Edsbyn också, men det var lokala entreprenörer som drog i trådarna från start och såg till att få allt gjort. Många edsbybor jobbade frivilligt med stora delar av bygget och nästan 2 mkr drogs in genom att sälja andelar (som i praktiken är värdelösa för innehavaren, bara symboliska) i arenabolaget till privatpersoner och företag i kommunen. Jag har svårt att hitta nån riktigt pålitlig källa men enligt svenska bandyförbundet kostade hela bygget 34 miljoner kronor. Som jämförelse kostade Arena Vänersborg ungefär tio gånger så mycket. Det går alltså att bygga ”billiga” bandyhallar. Betydligt billigare än 80 mkr. Men det kanske kräver att entreprenörer håller i ratten och inte företagsmässigt inkompetenta politiker och kommunanställda tjänstemän.

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*