Annons

Tankeexperiment (släktträd)

Tänk på dig själv som en punkt, och dra ut en linje åt höger och en till vänster till två punkter som är dina föräldrar. Dra sen linjer från dem till deras föräldrar. Och sen till deras föräldrar i nästa nivå. Fortsätt i oändlighet. Det blir en snygg fraktal av det hela! Även känt som ”släktträd”…

Vrid nu det här så att du ser det från sidan, som att du tittar på ett papper från sidan. Tunt va? MEN! Här inför jag nåt finurligt. En tidsaxel som går rakt igenom papperet, som du nu ser från sidan. Nu zoomar du in på dig och dina föräldrar. Där papperet är nu föddes du, för enkelhet (det är fortfarande inte så enkelt) kallar vi det för ”nutid”. Gör en kopia på papperet och flytta bakåt längs tidsaxeln till den dag den yngsta av dina föräldrar föddes. Där får du ett nytt plan där hans/hennes föräldrar kommer in i bilden. Nu kopplar du samman de här planen genom att dra ”gummiband” från din förälders föräldrar i plan#2 till din förälder i ”nutid”.

För att förtydliga: nu har du alltså två plan, två ”papper”. De sitter en liten bit ifrån varandra. På det bakre planet sitter två punkter som är din yngsta förälders föräldrar. Från dessa punkter går två linjer genom luften fram till EN av tre punkter på det främre planet, punkten som representerar din yngsta förälder. Är du med? Annars, läs om från början och försök förstå. Om du är med, gå vidare:

Från plan#2 flyttar du dig ytterligare några år bakåt i tiden till då din äldsta förälder föddes. Där finns plan#3, med din äldsta förälders föräldrar som två punkter. Liksom med plan#2 drar du nu två linjer, ”gummiband”, till din äldsta förälders punkt på ”nutids-planet”. Nu har du alltså ett ”släktträd” på plan#1, där du och dina föräldrar finns som tre punkter. Två av dessa punkter (dina föräldrar) ansluts genom ”gummiband” till två respektive två punkter på två unika plan längre bak längs tidsaxeln. Du har alltså tre (imaginära) plan och fyra ”gummiband” nu. Lämna planen där de är och punkterna där de är och vrid tillbaks så att du ser det hela rakt framifrån. Om du tänker dig att planen är helt osynliga borde du nu alltså se följande framför dig: En punkt som är du. Därifrån två linjer till två punkter som är dina föräldrar. Från var och en av dessa punkter går två linjer (som vi nu vet är ”gummiband” bakåt i tiden men som rakt framifrån bara ser ut som linjer) till två punkter som motsvarar deras föräldrar. Rakt framifrån har du alltså något som ser ut som ett helt vanligt släktträd, men du kan också vrida det för att se tidsaxeln! På så vis får du en visuell representation av födelsedatum som annars bara blir tråkiga siffror.
Tänk dig att det fanns ett fullständigt ”3D-släktträd” med alla människor som någonsin levt. Som ett enormt moln av punkter och ”gummiband”. Varje dag blir ett plan med en punkt för varje människa som föds den dagen och en varsin punkt för dess föräldrar. Ett jättestort plan med jättemånga punkter. Varje dag.
Och när man går längs tidsaxeln bakåt så blir det (i grova drag) allt färre punkter för varje dag. Till slut måste det finnas ett startplan… Fundera över det en stund. 🙂

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*