Annons

Inflation krävs för att hålla igång ”ekonomin”…

Så brukar det i alla fall låta. Riksbanken siktar på ca 2% inflation, och deflation är bland det värsta som finns, bara ett litet snäpp bättre än kärnvapenkrig. Om pengarna inte tappar i värde med tiden så skulle ju folk börja SPARA, hemska tanke! De skulle aldrig köpa något! Deflation skulle vara rena rama handbromsen för ”ekonomin” (detta mytiska väsen som styr över vår lycka och välmående).

Och nu plötsligt verkar det vara omvända världen

Framförallt antas den mycket låga inflationen i kombination med ytterligare en räntesänkning från Riksbanken öka på hushållens köplust, tror HUI Research.

Att låg ränta gör att man gärna spenderar pengar istället för att spara (som tydligen är väldigt önskvärt…) är knappast konstigt, men att saker och ting inte blir dyrare lika snabbt som tidigare borde väl inte öka köplusten egentligen?

Drar man det till sin spets håller jag nämligen helt och fullt om att hög inflation (i den populära betydelsen, högre priser med tiden) leder till mer spenderande, men på de låga nivåer vi ligger och skvalpar på normalt sett, nån procent hit eller dit per år, knappast märkbart… Zimbabweklass på inflationen, då kan vi börja snacka spenderbyxor!

Men det är alltså lite konstigt att det nu plötsligt är så att lägre inflation ger mer ”konsumtion” (inköp är inte lika med konsumtion men DN m.fl. behandlar det som samma sak).

Ett citat från en artikel i februari:

Låg inflation är generellt ett utryck för svag efterfrågan och dålig konjunktur, säger Erika Pahne (ekonom på Swedbanks institut för privatekonomi).

 

 

PS. Ibland hatar jag mina medmänniskor. Gör egen glass istället för att gnälla FFS!

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*