Annons

Konsten att skapa fakta som passar ens syften

Jag vill börja med att säga att jag är allt annat än någon motståndare till invandring. Min drömvärld har inga nationsgränser, inga stater, ingen påtvingad begränsning av migration.

Däremot är jag motståndare till att skattepengar läggs på något ö.h.t. men framförallt på direkt negativa saker. Som t.ex. en rapport som vinklar sanningen till oigenkännlighet, bara för att man söker ett speciellt resultat.

Sandvikens kommuns undersökning om invandringens ekonomiska konsekvenser är en sådan. Kanske (troligen) är det en positiv affär på det hela taget, om man även räknar in ”icke-ekonomiska” värden, men det är förstås omöjligt att räkna på. Istället ville politikerna i Sandviken ha fram bevis för att invandring faktiskt är ekonomiskt bra också! Alltså beställde de en rapport från (tydligen etiskt fattiga) revisionsfirman Pwc. Förmodligen såg beställningen ut ungefär så här: ”Ordna nånting som visar att invandringen ger kommunen en ekonomisk vinst. Mixtra med siffrorna så mycket ni behöver.”

Pwc levererade.

Att beskriva fifflet vore att återuppfinna hjulet. Här finns en bra analys: http://hagwall.wordpress.com/2014/06/01/siffertrixarna-i-sandviken/

 

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*