Annons

”Konsumentens rätt stärks”…

Det är helt otroligt att det fortfarande bedrivs företagande inom EU.

Förändringarna öppnar också för att skicka tillbaka varor, trots att de inte längre är i ”väsentligt oförändrat skick”, som dagens regler säger. Det kan till exempel gälla en dator som man gjort vissa installationer på och sedan ångrar att man köpt. Eller för den delen ett klädesplagg som det hunnit bli en fläck på.

DN

Generös returrätt borde vara ett försäljningsargument, inte påtvingat av EU-politiker.

Kanske är det så att såna här ”höjningar av golvet”, alltså en höjd lägstanivå, förstör den kreativa förstörelsen (på ett okreativt sätt). T.ex. om någon startar ett företag men egentligen inte har nån som helst servicekänsla och tvingas till en fejkad ”service mindedness” genom regleringar som förbjuder honom/henne att vara så dålig som han/hon egentligen skulle vara. Då kan kanske den här personens företag hållas vid liv lite längre än det skulle göra om det drevs utan minsta möjlighet till byten eller återköp. Det är bara en snabb spontan tanke jag fick nu, kanske ligger det inget i den. 🙂

På samma sätt är det med diskrimineringslagar som förhindrar rasistiska företagare att stänga ute vissa ”raser” eller vad det nu kan vara man vill diskriminera mot. Jag kanske stöttar ett företag där ägaren helst skulle vilja stänga ute alla svenskfödda, utan att jag vet om det. En skylt på dörren med ”inga svenskar välkomna” hade hjälpt mig att ta ett annat beslut. Och hans företag hade gått i stöpet illa kvickt, med all rätt.

Regler för hur företagare måste bete sig gör det alltså svårare för konsumenter att ta beslut baserat på sina egna värderingar.

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*