Annons

Var rädd. Var väldigt rädd.

Det verkar vara huvudpoängen med den här artikeln

Gott om faktafel och tveksamma vinklingar och resonemang.

Mest uppenbart:

Ulbricht är en 29-årig ingenjör bosatt i San Fransisco utan en fläck i brottsregistret. Den 2 oktober i fjol knackade det på hans dörr. När han yrvaket gick och öppnade möttes han på tröskeln av ett team FBI-agenter.

Ulbrich sitter nu anhållen för att ha drivit ­sidan ”Silk road”, en basarliknande verksamhet för onlinehandel med droger. Under åren 2011 till 2013 ska sajtens nära miljonen registrerade användare ha omsatt dryga elva miljarder kronor i transaktioner, varav Ulbricht tagit 550 miljoner i provision. Sättet som FBI till slut lyckades fånga honom på var att sätta upp en sida för en påstådd yrkesmördare. Ulbricht beställde därifrån ett mord på en person som utövat utpressning mot honom.

Inte många rätt i den sagan… Tio minuter av ärlig research hade gett något betydligt närmare sanningen.

Han greps inte hemma, han var inte yrvaken, och det är t.o.m. osäkra uppgifter om vilket datum han greps. Och jag inser nu att jag var för generös, det räckte med 10 sekunder för mig att hitta wikipediasidan om Dread Pirate Roberts där det står klart och tydligt ”was arrested on either 1 or 2 October 2013 at the San Francisco Public Library’s Glen Park branch. Ulbricht was arrested at 3:15 Pacific time, by the FBI”… Att skriva så där i artikeln är säkert nånting men inte är det journalistik.

Dessutom är beskrivningen av tillvägagångssättet för att få tag på honom så galen att det knappt ens går att kommentera… Sätta upp en sida för en påstådd yrkesmördare? Kom igen…

Slutklämmen är fin..

Så stänger jag ner mejlprogrammet. Avslutar mina mejl- och bitcoinkonton. Jag raderar mina krypteringsprogram, min alternativa webb­läsare, mina chattkanalsprogram. Jag slår igen datorn, skjuter ut stolen från skrivbordet och går ut ur lägenheten, ut i vårsolen. Det är fjorton grader och molnfritt.

Darknet är det farliga, läskiga, hemska, mörka. Men vårsolen från en molnfri himmel, ute i VERKLIGHETEN det är där vettiga människor vill vara. Knäppgökar krypterar eller försöker gömma sig från staten. I skuggorna.

Förmodligen är historien om hans kontakt med en ”yrkesmördare” påhittad från början till slut, eftersom den är ”spännande”.

Jag föreställer mig att den här låten spelar i skribentens (Kristofer Ahlström) huvud från morgon till kväll.

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*