Annons

Breaking News: Posten har inte optimala rutiner!

Ok, det är inte så breaking direkt.

Däremot är det ganska intressant hur de hanterar otympliga paket till privatpersoner. Jag har viss erfarenhet i ämnet eftersom jag körde distributionsbil åt DHL under två somrar. Visserligen mest pallar eller stora paket till företag, men nästan varje dag var det ett par privatpersoner som fick hem stora saker, t.ex. möbler eller fönster. Generellt sett fångades såna föremål upp redan innan det gick så långt att vi skulle lasta grejerna på morgonen, genom att de skulle till privatpersoner såg vi (eller snarare trafikledare/kontorsmänniskor) till att avisera leveransen. Dvs ringa till mottagaren och bestämma ett tidsfönster på tre timmar då personen skulle se till att hålla sig hemma för att ta emot sina varor. Oftast funkade det klockrent, även om det hände nån enstaka gång att mottagaren inte alls var hemma trots att det var bestämt…

Det är förstås vettigt att göra så, för att slippa slöseri med tid och bränsle på att köra hem till någon som ändå inte är hemma. Ibland slank det igenom grejer som var adresserade till privatpersoner, men då var det inte svårare än att vi lät bli att lasta det paketet eller den pallen och skrev ”Avisera!” på en lapp som vi satte fast på paket/pall för att terminalpersonalen skulle ta itu med det under dagen. Nån ringde upp mottagaren och ofta kördes det ut dagen efter istället – när mottagaren visste att det skulle komma och alltså höll sig hemma!

Posten jobbar annorlunda.

Posten kör ut paket, oavsett om det är till privatpersoner eller till företag, utan att i förväg kontrollera om någon är hemma eller inte, en ren chansning. Som idag t.ex., jag har beställt ett par ganska stora paket (sisådär 30-35 kg tillsammans) som en postbil varit hem till mig med idag. Jag var på jobbet förstås, och kunde inte ta emot det. Ska vi gissa att jag inte var den enda? Jag har som sagt kört ut paket och pallar, och gjort ett antal ”återtag” där mottagaren inte varit tillgänglig. Det suger. Speciellt om det är något stort, som man måste flytta runt för att det är i vägen när man ska ut med andra grejer, eller på eftermiddagen lasta i nya saker. Jag vågar knappt tänka på hur många återtag Postens chaufförer måste göra…

Nu måste jag ringa posten och boka ny utkörning, så någon måste alltså ägna telefontid åt mig i vilket fall som helst, så varför inte helt enkelt ringa innan och bestämma en tid eller att jag hämtar det på nån postterminal? Utöver telefontiden, som alltså blir ungefär densamma i båda fallen, leder den här ”chans-utkörningen” till att mina drygt 30 kg åker runt en hel dag och är i vägen för den stackars chauffören. Hur många ”ton-mil” blir det per år helt i onödan? Miljötänk? Ekonomitänk?

Skärpning posten…

 

Samtidigt är det mer regel än undantag, framförallt i Stockholmstrakten verkar det som, att de som kör ut post helt enkelt struntar i att ta med sig paket ut och istället skriver en ”vi kunde inte leverera för du var inte hemma”-lapp till varje paketmottagare. Rapporterna är nämligen många om folk som är hemma hela dagen och ändå får såna lappar. Det är iofs inte omöjligt att det var vad som hände för mig också, det vet jag faktiskt inte.

Posten funkar iaf ganska dåligt. Men oftast är de väldigt mycket billigare än Schenker och framförallt DHL, så det är väl därför de får så mycket business trots det.

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*