Annons

Nu räcker det. Bokförlagen kan dra åt fanders!

Som om det inte vore tillräckligt stort vansinne att biblioteken får betala mycket mer för att låna ut e-böcker än vanliga böcker… Nu vill förlagen nästan fyrdubbla kostnaden för en del böcker. 75 kr per utlåning! Ungefär dubbelt så dyrt som att köpa en pocket som använder papper, bläck, transport, mänskligt arbete osv… Jag hoppas att biblioteken slutar med e-böcker tills de erbjuds rimliga priser, och jag hoppas att folk slutar låna e-böcker!

Rösta med plånboken och visa bokförlagen att de ska vara tacksamma över att någon överhuvudtaget betalar en enda krona för deras böcker.

 

Hur gör jag det då?

Det finns gott om gratisalternativ. Väldigt många bra böcker är så gamla att de faller under ”public domain” (jag rekommenderar varmt att ni läser en massa bra gratisböcker innan ni börjar ladda ner moderna sådana), och finns t.ex. på Gutenberg eller Feedbooks. Engelska är generellt sett det språk som gäller, så är du dålig på engelska kanske det inte är nåt bra alternativ. Men det skadar ju inte att träna.

 

Vill man läsa moderna böcker brukar det enklaste vara att helt enkelt använda Google (eller valfri sökmotor) och söka efter ”[Bokens titel] epub” (epub är det normala filformatet på e-böcker) eller i värsta fall, om det inte ger nån träff, ”[Bokens titel] pdf”.

Annars finns det stor chans att du hittar boken du söker (framförallt om den är på engelska) på The Pirate Bay eller The E-Books Bay.

 

För läsning rekommenderar jag Aldiko till Android. Till iPad vet jag inte vad som gäller, sök själv. Har läst ungefär en halv bok på en 3.7″ telefon en gång men minst 7″ ska man nog sikta på…

 

Läs mycket! Men inte e-böcker från biblioteken! Helst inte köpta böcker heller för den delen… Inte förrän förlagen accepterar sin position som hopplöst frånkörda av den tekniska utvecklingen, och följaktligen sänker priserna rejält.

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*