Annons

Äganderätt är en illusion i Sverige

Eller ska man vara lite petig kan man väl säga att äganderätten är ”universal”, men att svenska staten skiter fullständigt i den.

DN uppmärksammar detta faktum idag.

Fast av någon anledning utmålar de i rubriken gruvbolag som bovarna i dramat, vilket är ganska obegripligt eftersom de beskriver fenomenet korrekt i själva texten.

Gruvbolagen har förvisso sin del av moraliskt ansvar, men om alla andra skiter i äganderätten så har jag full förståelse för att det är lockande att göra det.

I grund och botten är det som så ofta det faktum att staten överhuvudtaget existerar som är grunden till hela det här problemet. Den använder sin våldsmakt till att åsidosätta markägarnas rätt att bestämma över sitt land.

Utan statlig inblandning hade det inte varit svårare än att gruvbolaget knackar på hos markägaren och säger ”kära herrn/damen, skulle vi kunna få göra lite provborrningar här borta för att kanske starta en gruva så småningom? Snääääääääälla?” och så får markägaren välja att gå med på det eller inte…

Med statlig inblandning är läget helt annorlunda… Ärligt talat fullkomligt vansinnigt. Hur kan någon försvara det här?

I Sverige har nämligen en markägare ingen rätt att avvisa provborrningar på sin mark. Skulle det sedan bli fråga om brytning har markägaren dessutom endast rätt till 1,5 promille av värdet på det som tas upp. 0,5 promille går till staten – resterande 99,8 procent tar gruvbolagen.

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*