Annons

Att lära sig saker är svårt

Ett tydligt exempel är det faktum att politiker är yrkeslögnare som säger precis vad som helst så länge de bedömer att det kommer ge dem mer makt och/eller pengar. I en alternativ framtid där pedofili är populärt bland en stor del av befolkningen skulle vi få se varenda partiledare berätta om sin passion för barnsex. ”Etik och moral” är inget för en politiker. Blåser vinden i en riktning hissar de segel och följer med så gott det går.

Att de därför regelmässigt bryter sina vallöften är därför knappast överraskande. De flesta vallöften är förmodligen sånt som de aldrig har någon som helst ambition att uppfylla, medan vissa kanske är sånt som de helt ärligt önskar att de skulle kunna genomföra men som inte går att göra (och förmodligen är de fullt medvetna om detta redan när de skriker ut dem till alla som har en mikrofon och lydigt vidarebefordrar ”löftet” till den simpla röstsedelsfarmen).

Alla VET ju att politiker lovar saker och sen skiter i det. ALLA vet. Det är allmän kännedom. Och det brukar pratas om det och skämtas om det i 3,5 år åt gången, sen kommer det där magiska halvåret före ett riksdagsval, presidentval eller liknande, då kunskapen plötsligt är som bortblåst! Helt plötsligt ska man rösta på X för han ska minsann se till att A händer om han vinner valet, eller på Y för hon kommer se till att B förbjuds, eller Z för de har i sitt partiprogram att C ska göras mycket bättre. Är folk i allmänhet totalt blåsta i skallen kan man fråga sig?!

Mycket talar för att svaret är ”ja, åtminstone periodvis”.

 

Hur som helst, anledningen till att jag kom att tänka på det här är följande citat från Wireds långa intervju med Edward Snowden. Han led också av samma åkomma, och ändå verkar han vara riktigt intelligent på många sätt.

He began to consider becoming a whistle-blower, but with Obama about to be elected, he held off. “I think even Obama’s critics were impressed and optimistic about the values that he represented,” he says. “He said that we’re not going to sacrifice our rights. We’re not going to change who we are just to catch some small percentage more terrorists.” But Snowden grew disappointed as, in his view, Obama didn’t follow through on his lofty rhetoric. “Not only did they not fulfill those promises, but they entirely repudiated them,” he says. “They went in the other direction. What does that mean for a society, for a democracy, when the people that you elect on the basis of promises can basically suborn the will of the electorate?”

Uppenbart har Snowden, eventuell intelligens till trots, misslyckats med att se igenom den allra enklaste demokratiska hemligheten (den är nämligen ingen hemlighet alls), nämligen att hela demokratiska statsskicket går ut på att tävla om att ljuga mest trovärdigt. Att lova välbetalda jobb till varenda vuxen medborgare = inte trovärdigt. Att lova bättre sjukvård eller skattesänkningar = ganska trovärdigt, åtminstone inte helt orimligt. Det gäller att sikta nånstans nära gränsen för vad folk kan svälja, och hoppas på att inte genomskådas förrän dagen efter valet.

Går ni och röstar i höst är ni gravt lurade, och det mest komiska är att ni vet det själva. Ni har bara förträngt det det senaste halvåret för att ni vill tro på den fina drömmen om att ni faktiskt har något att säga till om i hur ”landet styrs”. Att erkänna sin maktlöshet är för jobbigt tydligen. Men vad ska ni ha makt för?

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*