Annons

Det finns en röst till salu

Ni som kan er ”Sven-Ingvars” känner förstås igen låten som jag parafraserar i inläggets titel…

Hur som helst, att sälja sin röst är tydligen olagligt.

Den som tar emot, godtar ett löfte om eller begär en otillbörlig förmån för att i allmänt ärende rösta på visst sätt eller inte rösta, döms, om det inte är tagande av muta, för tagande av otillbörlig förmån vid röstning till böter eller fängelse i högst sex månader. Lag (2012:301).

Detta är en lag som uppenbarligen inte är i bruk i praktiken. Varenda jävel som röstar gör det ju för att de fått ”ett löfte om en otillbörlig förmån”, nämligen en politikers, visserligen värdelösa, löfte om att ”göra sverige bättre”.

Så, vad skulle kunna vara fel med att ta en mer direkt approach till röstförsäljning?

 

OM någon mot förmodan skulle vara intresserad skulle jag bevisa att affären gått rätt till genom att filma spektaklet, från att valsedeln läggs i kuvertet tills det är inlämnat till den som tar emot rösterna.

 

Jag lägger själv 100 kr för att behålla friheten att bara slöa hemma på valdagen eller hitta på nåt roligare än att rösta (dvs nästan vad som helst) eller kanske skriva nåt kul/stötande/kryptiskt på valsedlarna.

Seriösa bud över 100 kr mailas till kontakt@grevadlux.com. (I köpet ingår såväl riksdagen som Gävleborgs landsting och Sandvikens kommun.)

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*