Annons

Livstecken (blev en massa om jobb)

Det finns egentligen ingen bra anledning till att jag har skrivit så lite här senaste tiden. Inspirationsbrist är nog det enkla svaret. Mycket ute i vardagen som kräver uppmärksamhet. Vinterdäck ska köpas, katten ska ha mat osv. Sånt som har direkt inverkan på mitt liv, och därigenom är oändligt mycket viktigare än att tänka på (och skriva om) sånt som inte direkt har nån påverkan på mig.

Jag skulle t.ex. kunna skriva nåt kritiskt mot de nya parasiterna ministrarna, eller skattehöjningarna som aviserats eller skolplikt från 6 till 18 år (som jag ärligt talat inte ens vet om det var nåt mer än ett förslag och jag bryr mig för lite för att kolla upp det nu) eller vad det nu må vara. Men det rör inte mig, så jag skiter i det just nu.

Det jag mest spenderar tankarna med nu förutom bildäck och motorvärmaren som inte fungerar och snöröjningsredskap som jag måste köpa innan snön lägger sig över mig är hur fruktansvärt det är att kliva upp före sju på morgonen när det är kolsvart ute. Jag vill hitta ett sätt att slippa göra det. Den grovhuggna planen är att vara helt självstyrande och ändå dra in tillräckligt med pengar för att klara mig, men längre än så har jag inte kommit. Det finns för många möjligheter och de flesta är för dyra eller svåra som det känns just nu. Framförallt har många spår enorma hinder i form av krav på tillstånd och liknande byråkratiskt skit som jag inte orkar med. Alternativet att köra på ändå så länge som möjligt och sen ta smällen när den kommer är mycket lockande rent ideologiskt men desto mindre lockande praktiskt.

Jag vet inte riktigt i vilken ände jag ska börja heller. Det finns ju många olika sätt att göra det på, men antalet konkurser skvallrar om att det är många sätt som är fel. Till exempel: jag kan ”räkna på” några olika verksamheter jag skulle vilja ägna mig åt, och sen satsa på den som verkar ge mest vinst i teorin – sen kanske det skiter sig totalt i verkligheten för att jag inte räknat med något problem som uppstår, eller överskattat folks önskan att köpa min produkt. Eller så skulle jag kunna känna efter vad jag allra helst vill göra, och gå in för det helhjärtat, men kanske bara få en pyttevinst som jag knappt klarar att leva på, så att det i slutändan ändå inte blir roligt. Eller så kan jag fortsätta nöta på i gamla tråkiga 7-16-fotspår tills nån jättebra idé dyker upp samtidigt som jag sparat kapital nog att genomföra den…

Det sistnämnda spåret är det jag är på, men det känns alltmer oattraktivt.

Det hade varit betydligt lättare att ta klivet (tror jag iaf) om jag haft ett lågbetalt tråkigt jobb. Nu råkar det istället vara riktigt bra lön med mina mått mätt (jämfört med att köra lastbil som jag gjorde förr) och dessutom finns många andra fördelar, inte minst att det ofta är rätt kul och intressant. Det är bara själva grejen med att ”behöva gå till jobbet” som är så motbjudande för mig. Om jag kunde vakna av mig själv varje morgon och bestämma om jag ville åka till jobbet eller stanna hemma skulle jag säkert åka dit nästan varje dag i alla fall, men då skulle det vara mitt eget val och kännas helt annorlunda.

Jag antar att jag är långt ifrån ensam om de här tankarna. Tycker mig minnas att jag har läst många gånger om undersökningar som visar att svenskar ofta är missnöjda med sitt jobb men ändå fortsätter, inte sällan för att det är ”tryggt” eller åtminstone mindre otryggt än att faktiskt vara arbetslös. Det gör att jag ibland funderar på hur det skulle se ut om såväl arbetsgivare som arbetare hade 1 dags uppsägningstid istället för 2-4 veckor eller mer. Jag misstänker att folk skulle ha en mer avslappnad inställning till jobb och jobblöshet och därmed vara lite lyckligare överlag. Men det är ju lite svårt att testa. Ännu ett skäl att propagera för utträde och Ofuss

Värt att notera är dessutom att jag har så låga fasta utgifter att jag förmodligen skulle överleva ett år på mina (faktiskt inte så värst stora) besparingar, och rentav leva rätt gott i ett halvår, bara inga stora oväntade utgifter dyker upp. Men det där halvåret-året är ju, som ju hörs på namnet, ett övergående tillstånd. Något måste tillkomma. Andra inkomstkällor måste fram. Ett alternativ som kanske skulle funka i bättre läge vore att hyra ut huset och själv bo i varmare och billigare land under åtminstone halva året. Men i lilla Storvik lär inte efterfrågan på uthyrningsvilla vara speciellt stor… Dessutom skulle jag isåfall vilja spendera vintern utrikes och då har jag min enda nuvarande möjlighet till extra inkomst, nämligen som bandydomare. Den här vintern blir min första på ”förbundsdomarnivå”, vilket betyder upp till division 1, och kan betyda en riktigt skaplig inkomst. Kanske tillräckligt för att klara hela vintern utan annan inkomst? Det ska bli intressant att summera efter säsongen, jag tror inte det är helt omöjligt. Vore fantastiskt bra isåfall, och då skulle jag bara behöva hitta på något som föder mig på sommaren, säkert inte omöjligt att lösa. Tyvärr är ju det inte nån metod för gemene man, så det är rätt värdelöst som tips för andra som vill ”sluta jobba” (med jobba menar jag här att vara ”tvungen” att gå till en arbetsplats ett antal dagar i veckan, oavsett lust). Men kanske har ni också nåt intresse som är möjligt att göra ett snäpp seriösare och därigenom dra in åtminstone lite pengar, samtidigt som ni har kul. 🙂

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*