Annons

Lite blandade tankar från semestern

Jag är för tillfället i Filippinerna på semester. Ja, semester, inte för att hitta nån filippinsk fru 🙂

Saker dyker förstås upp i en hjärna som min vid lång tids ensamhet som nu (reser själv). Tänkte bara slänga ur mig lite nu, för att lufta och kanske göra plats åt annat. Lite som den där grejen Dumbledore lägger sina minnen/tankar i i Harry Potter-böckerna.

Utan nån speciell inbördes ordning alls:

Det verkar relativt lätt att starta företag här. I en by där jag bodde hade var och vartannat hushåll med tomt intill huvudgatan gjort i ordning ett litet skjul till en affär där de sålde ”the basics”: vatten, dricka, godis, frukt, bröd och kanske nån flaska rom eller så. Många sålde dessutom bensin som de själva fyllt enlitersflaskor med, för alla små motorcyklar som används av nästan alla i de här trakterna. Fullständigt hälsovådligt förstås och det är säkert bara en fråga om några år innan det här landet är lika civiliserat som vårt och går in med våld för att stoppa dylika aktiviteter. Men jag slår vad om att den som fått soppatorsk är rätt glad över att det finns än så länge.

Mark är svinbilligt. Såg en tomt i närheten av den turistby där jag bodde som såldes för ca 35kr/kvm… Bättre lägen är säkert inte mycket dyrare. Tröskeln för att starta upp nåt verkar som sagt låg, även vad gäller den ekonomiska insatsen. Sen vet jag inte vad som gäller som utlänning.. Många stater är ju ogina på det viset, så kanske man behöver en lokal bulvan som står som formell ägare.

Det om det.

Har haft väldigt bristfällig internetanslutning senaste dryga veckan så har inte velat/orkat kolla mer än det ”nödvändigaste”, så allt jag vet om rättegången mot Ross Ulbricht är det jag läst som hastigast på Twitter. Det verkar iaf som att han erkänner att han var DPR.. Om det verkligen var så får vi nog aldrig veta men det verkade väl rätt troligt redan från start. Hela grejen ger mig mycket att tänka på. Som tex ”skulle jag vara beredd att riskera nåt liknande för en lika god sak?”   förmodligen inte. Kanske agera målvakt dock, om jag på nåt vis kunde försäkra mig om ett tillräckligt bra alibi för att vara säker på att inte fällas för nåt värre än ”medhjälp till medhjälp” eller vad det nu skulle bli. Det Silk Road gick i bräschen för var en knarkmarknad utan våld, helt unikt i historien och början på en ny era, som vi förresten fortfarande bara är i startgroparna för. En sån fin sak är värd mycket.

Här i Puerto Princesa där jag befinner mig i detta nu sitter skyltar längs vägarna här och där: ”This is where your taxes go”…
De säger dock inte ”Without taxes you’d be walking”. Alltid något.

Mittlinjer är i stort sett en rekommendation här. Finns en lucka kör någon där. Och övriga trafikanter håller undan. Alla samarbetar på ett fint sätt som är rena drömmen för en som suttit många eftermiddagar i rusningen på Essingeleden…
Där är attityden ”här ska jag fram och ingen annan!”
Här är den mer ”den som behöver komma fram får komma fram (så släpper de andra fram mig när jag har bråttom)”.
Den filippinska (jag har visserligen inte åkt i Manila i rusningstid än, det här är en fjuttstad på ca 200 000) är betydligt mer sympatisk, och borde för övrigt anammas på fler områden än i trafiken.

Taxis i form av motorcyklar med sidovagn+tak finns i överflöd så man kan ta sig enkelt och billigt överallt inom stan när som helst. Återigen, en uppenbart låg ”barrier to entry” som lönar sig för alla. Vem skulle kunna köra en kund från a till b 1 km för 2 kr i Sverige? Ok vi justerar för allmänna prisläget, 20 kr? Inget taxibolag iaf, brakförlust direkt. Folk överlever här. De flesta är inte feta, men behöver man vara det? Jag börjar bli saftigt less på ”högerns” eviga snack om tillväxt och välfärd…

Jag såg en lapp om ”personal sökes”. Outbildad men kontorsjobb, nåt i stil med läkarassistent om jag minns rätt. Månadslön 5000 pesos, ca 900 kr. En dagslön för mig. Men vad hjälper det mig när varenda utgiftspost är minst fem ggr högre för mig? Ok, jag har fortfarande 4ggr mer ”köpkraft” men gör det mig 4ggr lyckligare?

Det är väldigt ojämställt mellan könen här. Jag ser sällan män jobba med mat eller butiksförsäljning. Jag ser ALDRIG, utan undantag, någon kvinna stå och svettas vid ett vägarbete eller körandes någon slags yrkesfordon. Men alla ser relativt nöjda ut. Kanske kokar kvinnorna inombords av lust att stå i solen (27 i skuggan) och handgräva diken, jag vet inte…

Nog för idag, hoppas jag somnar bättre ikväll. Igår låg jag bara och tänkte en massa.

Kommentarer är som vanligt välkomna. 🙂

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*