Annons

”Först en fredagsjoint, sedan slutenvård”

”En så fullkomligt uppåt väggarna vansinnig rubrik kan bara följas av mer vansinne” tänkte jag, och jag hade helt rätt.

Lilian Sjölund (som skriver ”liberala” ledare åt HelaHälsingland/Ljusnan) driver nån form av personligt krig mot droger och det går sisådär. Hon kan faktiskt få en liten klapp på axeln för att försöka använda lite vetenskapliga källor, men liksom legaliseringsförespråkarna väljer hon bara de studier som passar med hennes redan etablerade världsbild och hennes önskan om hur det ska vara.

Det finns studier åt alla möjliga håll i den här frågan, så det går inte att luta sig mot ”vetenskap”. Det krävs en slags moralisk och etisk avvägning för att komma fram till vad som är rätt, som i rätt många andra frågor f.ö.

Jag har för egen del kommit fram till det enkla svaret att jag inte har den minsta rättighet att bestämma vad folk gör inom hemmets väggar så länge det inte handlar om våld mot någon annan människa än dem själva.

För många är det inte lika lätt, men jag känner på mig att mitt svar är ”mest rätt” av nån anledning.

Så jag skrev en kommentar, fast jag tror det är stor risk att den tas bort, så jag lägger in den här också. Först en länk till ledaren: http://www.helahalsingland.se/opinion/ledare/forst-en-fredagsjoint-sedan-slutenvard

Och min kommentar:

 Frågor som en intelligent person BORDE ställa vid läsning av denna text:

Varför klumpas ett gäng olika droger ihop som ”psykosframkallande” för att sedan användas som argument mot legalisering av EN av dessa droger? Om det skulle vara så att t.ex. ”spice”-framkallade psykoser är den enda sorten som ökat (vilket inte verkar otroligt om man tar sig tid att läsa en del förstahandsrapporter från verkliga (miss)brukare), vad har det då med cannabis-legalisering att göra, förutom att det talar starkt FÖR en legalisering?
Vore det verkligen så att rena ”cannabis-psykoser” ökat med över 100% borde det väl vara smart att faktiskt sortera ut det och visa upp det?

Hur står sig siffrorna i relation till alkohol? Hur har de alkoholrelaterade psykoserna utvecklats under samma period, både i procent och i faktiska tal? Detta kan vara intressant då en stor del av narkotikahatarnas argumentation vänder sig emot cannabis som ett alternativ till alkohol.

Det här med psykoser och lägre IQ, kan det ha med mängd och frekvens att göra? Kan det göra någon skillnad om man röker flera gram om dagen år ut och år in jämfört med att ta den här så kallade ”fredagsjointen” varje eller varannan vecka?
Blir man mer dum av att röka gräs hela dagarna än att dricka sprit hela dagarna? Personligen tror jag att varken dygnet-runt-rökaren eller dygnet-runt-alkoholisten har speciellt mycket att komma med i ett ordinärt IQ-test.
Om det är så att mängd och frekvens påverkar, gör det att ett förbud motiveras? Ska alltså ingen få göra X med sin alldeles egna kropp bara för att några procent av alla människor gör X alldeles för mycket? Svaret KAN inte bli ”ja” för isåfall finns enormt många aktiviteter som måste förbjudas på direkten!

På vilket sätt har Sverige varit ett föregångsland? I antal brukare? I antal narkotikarelaterade dödsfall? I antal straffade?

Slutligen håller jag med Lilian i den sista meningen, men jag är tvärt emot henne övertygad om att det bästa sättet att undvika (sluten eller ej) psykiatrisk vård för en nyfiken tonåring är utbildning i hur man är en försiktig och ansvarsfull drogbrukare. Och jag kan förresten tillägga att fängelse eller böter och stigmatisering inte heller borde vara ett alternativ för en nyfiken tonåring.

Jag kan inte annat än uppmuntra Lilian (och ni andra som läser) att öppna era sinnen lite. Inte nödvändigtvis med hjälp av droger (även om det ofta hjälper) utan helt enkelt acceptera att det kan finnas andra människor som vill leva sina liv på ett sätt som du inte gillar eller ens kan förstå. Fast så liberala behöver vi kanske inte bli…

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*