Annons

Klassisk missuppfattning

http://www.dn.se/nyheter/sverige/chefer-och-anstallda-i-karlskrona-kommun-har-egen-chauffor/

– Men den största vinsten är att en person som varit mycket långt bort från arbetsmarknaden blivit fullvärdiga medborgare, betalar skatt och känner sig behövd och sedd. Det är den stora vinsten.

 

Låt se nu. Allt annat lika, om kommunens konto ser ut ungefär så här utan den personen anställd:

per månad (tkr)
IN | UT | ”vinst”
5000|4900|100

Så borde den se ut ungefär såhär efteråt:

per månad (tkr)
IN | UT | ”vinst”
5000|4926|74

Jag tog hyfsat jämna siffror för enkelhetens skull…

Ser ni?

4900 blev 4926 genom en höftning på 20 000 kr i månadslön, 10 000 kr i skatter/avgifter som flyttar upp från kommun till stat/landsting, dvs totalt 30 000 kr ut och så kastar han tillbaks ca 4000 kr i kommunalskatt = totalt minus 26 000 kr.

 

Det jag vill ha sagt är helt enkelt att en kommunanställd inte bidrar till att DIREKT förbättra kommunens ekonomi. Den är inte en nettoskattebetalare. Den dränerar kommunkassan, inte stärker. Vilket naturligtvis inte betyder att personen inte ger något värde på andra sätt, det gör den säkert. Och just här verkar det ju faktiskt vara en fördel rent pengamässigt också, men det är som sagt inte min poäng.

Poängen är: att en kommun anställer folk gör inte kommunens ekonomi bättre, tvärtom. Den kan se till att arbetslösheten går ner till 0.0% genom att anställa varenda arbetslös i hela kommunen, och det kommer inte ”göra kommunen rik” utan precis det motsatta. Folk måste jobba inom ”privat sektor” för att kommuner, landsting, stater, ska gå runt. För det är därifrån pengarna kommer.

Sen kan vi förstås spekulera i om det inte vore bättre att alla sveriges kommuner ruinerades totalt så att folk var tvungna att lära sig att klara sig utan såna parasit-institutioner.

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*