Annons

Tågäventyr

Jag gjorde något dumt i våras. SJ hade rejäl rea, så jag bokade en resa till Göteborg för mig och min lillebror. Av nån anledning trodde jag inte riktigt att det var så illa med det svenska tågnätet som folk ibland säger.

Resan hit igår innebar först 45 min försening mellan Gävle och Stockholm, som uppstod redan mellan Sundsvall och Hudiksvall pga ett trasigt lok som stod i vägen. Ok, sånt kan jag förstå, shit happens.

Tåget från Stockholm till Göteborg var ”enligt tabell” framme 13.30 och det var precis vad tågpersonalen sa innan vi rullade iväg. Som genom ett under hade det dock poppat upp flera halvfärdiga banarbeten längs vägen som förstås var omöjliga att förutse eftersom de bara pågått några veckor eller månader, så vi var framme 14.05 ungefär. Lyckligtvis hade inte jag nån tid att passa men andra kanske hade varit glada över att få veta redan innan avgång att vi nog skulle bli sena.
SJ som var dåliga där.

Samma visa idag. Nu står vi i Skövde på grund av en bro som varit trasig i Töreboda i flera timmar. Vi passagerare/kunder fick veta det när vi stannade i Skövde….

Det finns ett problem i svensk järnväg som sällan eller aldrig nämns. Inte SJ som är statsägt och därför både omoraliskt och ineffektivt. Inte trafikverket egentligen heller. Felet är att trafikverket har ett monopol på att driva järnväg och är helt ekonomiskt frikopplade från de driftresultat de presterar.
Om svenska tåg står stilla flera timmar om dagen får trafikverkets chef oförändrad eller höjd lön och trafikverket får mer pengar.

Kan någon vara förvånad över att det ger undermåliga järnvägar?

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*