Annons

Fundering om frihet kontra trygghet (och rädsla)

Jag slogs just av en tanke.

 

”Frihet” ses av i stort sett alla, eller nä, jag vill nog faktiskt påstå att ALLA människor ser ”frihet” som en positiv sak, även om de själva definierar det lite olika. I grunden är det dock i stort sett samma sak med lite olika små egenheter bara. Möjlighet att bestämma över sig själv, kort och gott. Det verkar vara ett universellt ideal för mänskligheten på nåt sätt.

Dock finns det de som känner att de behöver hitta på en massa olika ”tillbehör” till den grundläggande ”tomma friheten” eller vad man nu ska kalla det, för att de ska gå med på att kalla det ”riktig frihet”. Tänk er en ensam människa som står på en öde ö. En stor ö alltså, så stor att det aldrig känns instängt. Inga andra människor som kan hindra honom från att eftersträva sina mål. Maximal frihet på nåt sätt, va? (Håller du inte med: kommentera och säg vad du tycker skulle vara maximal frihet i sin renaste form.)

Dessa tillbehör som jag nämnde ovan kan vara allt från ganska grundläggande saker som kläder, skor, verktyg för att skaffa mat till mer avancerade saker som ”sociala skyddsnät” (rätten att via proxy tvinga andra människor att hjälpa en).

Min tanke som nu dök upp är att de frihetstillbehören beror på hur rädd man är som person. Alla bär vi på olika mycket rädsla och det verkar ta sig uttryck i hur mycket vi känner att vi behöver addera till ”naturtillståndet” för att anse att vi har frihet. Helt enkelt om vi tror att saker löser sig eller om vi tror att allt kommer skita sig. Optimism kontra pessimism. Pessimisten vill ha hängslen och livrem medan optimisten gärna springer naken. Inget problem i sig, om det nu inte vore för att pessimistens hängslen består i att tvinga optimisten att också ha hängslen, vilket optimisten tycker är obekvämt och fult. Pessimisten gormar om att hans frihet inskränks om han inte får ha hängslen, men tänker inte på att genom att tvinga optimisten att ha hängslen gör han i princip samma sak, fast omvänt!

Det rimliga i den situationen borde vara att de som vill ha hängslen får gå i sin lilla hängselklubb och de som vill vara nakna får vara det.

Min uppfattning är att rädsla är ”nettonegativt”, dvs att det totalt sett ger mer negativa följder än positiva. Inte bara på samhällsnivå utan även i varje individs liv. Den som är rädd går miste om saker och får därmed ett totalt sett ”sämre liv” (enormt svårt att mäta och definiera..) än den som är mer orädd. Alla är vi förstås rädda för olika saker och olika mycket. Ingen är nog helt orädd, men ju mindre rädsla desto bättre.

Stämmer min lilla teori borde det vara så att ju mer rädd och orolig man är som person desto längre åt ”vänster” hamnar man inom politiken, och ju mer orädd man är desto längre mot frihetsextremism hamnar man. Detta kanske även visar sig i viljan att använda direkt fysiskt våld, då en rädd varelse är mer i ”fight mode” och beredd att bli våldsam?
Så vitt jag kan se hos mina frihetsextrema vänner är det mycket orädsla och äventyrslystnad (även självsäkerhet – osäkert om den alltid är äkta) bland dem, vilket är liten och svag men ändå empiri som pekar åt det håll jag nu har lagt ut texten om…

 

Sammanfattningsvis: Alla eftersträvar frihet, men vissa personer är mer rädda för saker (världen, livet, döden, olyckor…) vilket gör att de blir mer villiga att offra en stor del av ”naturtillståndets” maximala frihet för att byta den mot ”trygghet” (minskad rädsla). I grunden drivs nog hela den processen av egot, men det behöver vi inte gå in på den här gången…

1 kommentar tillFundering om frihet kontra trygghet (och rädsla)

  • Jag tror det ligger mycket i detta. Frihet handlar om att övervinna rädslor, våga röra sig utanför sin comfort zone för att ständigt växa och utvecklas som människa. Frihet handlar också om att ta fullständigt ansvar för alla sina handlingar och hur man väljer att spendera den tid man har att leva.

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*