Annons

Välgörenhet och skatteavdrag

Jag påmindes idag om att regeringen siktar på att ta bort skatteavdraget för gåvor till vissa (av staten godkända..) organisationer.

Detta kommer ofelbart att leda till att miljontals kronor kommer att gå till den ineffektiva staten istället för till de (relativt) effektiva välgörenhetsorganisationerna. Alltså även om staten skulle ta på sig att göra exakt samma saker som Röda Korset, Läkare utan gränser osv gör idag och även om totalsumman till ”välgörenhet” skulle vara densamma skulle slutresultatet bli att mindre pengar går till att hjälpa människor som behöver hjälp och mer pengar till byråkrater.

Låt oss ställa upp ett litet exempel:

Kalle tycker att med hans lön har han råd att skänka 300 kr i månaden till välgörenhet. Han tjänar tillräckligt för att kvalificera för fullt skatteavdrag, dvs 25% av gåvan. Eftersom Kalle är ganska rationell tänker han ”åhå! 25% av gåvan kommer jag få tillbaks i mitten av nästa år i form av skatteavdrag. Alltså kommer jag i långa loppet betala 300 kr/mån om jag idag faktiskt ger 400 kr/mån!” Därmed får Barncancerfonden (t.ex.) 1200 kr extra per år från Kalle, medan Kalle totalt sett ”går back” 3600 kr under året, precis som om han utan skatteavdrag gav 300 kr/mån.

För de som skänker minst 6000 kr per år handlar det om 1500 kr per år extra i ”möjliga gåvor” som nu kan gå förlorade för välgörenhetsorganisationerna.

Nu är förstås inte alla människor helt ekonomiskt rationella, och många kommer därför säkert fortsätta skänka precis lika mycket som tidigare. Många kommer nog däremot att tänka som Kalle. De som gärna skänker mycket men helt enkelt inte har råd med mer än en viss summa per år t.ex.

Ytterligare andra kanske väljer bort de godkända organisationerna helt när det ändå inte spelar någon roll. Jag är en av dem. I dagsläget skänker jag 200 kr/mån till Läkare utan gränser, och har utöver det tänkt ge ”klumpsummor” under året för att komma upp i maximalt skatteavdrag. Försvinner möjligheten till skatteavdrag kommer jag lägga dem pengarna på helt andra saker, troligtvis mer frihetsrelaterade grejer. Där går välgörenhetsorganisationerna miste om 6000 kr årligen. Det är lite totalt sett, men zoomar man in så ser man att 6000 kr kan göra väldigt mycket nytta, och är vi fler som tänker om och kanske lägger de där tusenlapparna på saker som ligger oss ännu närmare hjärtat så blir det mångmiljonbelopp.

Å andra sidan kan ju det vara en stor fördel för såna organisationer som idag inte har haft råd att bli godkända av staten eller helt enkelt inte uppfyllt alla krav för att motivera skattereduktion. Kanske är det bra om avdragsmöjligheten försvinner eftersom det leder till större mångfald bland välgörenhetsorganisationer och att mer pengar går till såna som idag har svårt i konkurrensen mot ”bjässarna”?

Hur som helst, att pengarna till organisationer som bevisligen gör mycket bra (som t.ex. Läkare utan gränser som jag stöttar och rekommenderar för andra) kommer minska väsentligt är det ingen tvekan om.

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*