Annons

”Öppet brev” till Henrik Nyblad, Mittmediakrönikören som vill få oss att vara lika rädda som han är

Med anledning av denna: http://www.helahalsingland.se/halsingland/bollnas/kronika-fan-for-alla-man-som-forstor-allt

Hej!

Jag förstår att det är reaktioner du suktar efter, kanske framförallt klappar på axeln från feminister och kvinnor i allmänhet, men jag tror du också längtar lite i hemlighet efter ”hatmail” från ”kränkta män” som kan förstärka dina fördomar och få dig att känna ”jag är bättre än de flesta män, ha!”.

Jag kommer dock inte spela dig i händerna riktigt utan istället försöka framföra en seriös frågeställning.

Är det inte onödigt att kollektivisera och skuldbelägga eller misstänkliggöra stora grupper av människor? Dina krönikor brukar generellt gå ut på nåt i stil med att ”män är farliga” vilket visserligen är statistiskt korrekt om man jämför män mot kvinnor men är fullständigt felaktigt om man ser till förekomsten av ”farliga män” som andel av ”män som helhet”.

Det finns så vitt jag vet ganska dålig statistik på etnisk bakgrund vad gäller brottslighet (i Sverige) men den statistik jag sett och utifrån berättelser från människor som suttit i fängelse verkar den något diffusa gruppen ”invandrare” vara klart överrepresenterad vad gäller brottslighet, något som givetvis till stor del (kanske helt och hållet) kan förklaras med socioekonomiska faktorer, men likväl skulle kunna berättiga en liknande krönika som den du skrev och som publicerades idag, där ordet ”man” byttes ut mot ”invandrare”. Så görs förstås inte, men inte för att det är mer fel utan bara för att det är mindre politiskt korrekt. Det tvivlar jag på att ens du kan förneka.

Att såna krönikor inte skrivs ska vi förstås vara glada för, eftersom det skulle kunna leda till en ökad rädsla för invandrare, och en ökad polarisering av samhället, motsättningar, en känsla av ”vi mot dem”. Precis vad din krönika bidrar till alltså.

En försvinnande liten andel av alla män ägnar sig åt våld, och av dem som ägnar sig åt våld är det i sig en försvinnande liten andel som ägnar sig åt specifikt våld riktat mot kvinnor, ändå verkar du känna en slags plikt att framkalla en irrationellt stor rädsla hos kvinnor, för att de ska vara orimligt rädda för ett hot som visserligen är allvarligt OM det händer men som är mycket osannolikt. Det är förstås tråkigt på många sätt om din dotter uppfostras till att vara rädd för hälften av alla människor hon möter, endast på grund av deras genetiska sammansättning, men det är ännu värre om du sprider den rädslan även till andra kvinnor. På samma sätt som det är fruktansvärt onödigt om folk går runt och är rädda för invandrare på grund av att en försvinnande liten andel av dem ägnar sig åt rån och våldtäkter.

Du borde i stället se till att göra din dotter rädd för hästar, där har du en riktig dödsfälla.
Ha ett fint 2016 och ägna gärna lite tid till att räkna ut vad 1010/4872240 blir (antalet misstänkta för våldtäkt 2014 delat med antalet män i Sverige 31 dec 2014).

 

 

Om Henrik svarar något och om han går med på att jag lägger upp det på bloggen kommer även det publiceras. Skulle kunna lägga upp det ändå men vill sköta det snyggt.

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*