Annons

Ett scenario

Tänk dig att du en dag plötsligt vaknar upp från medvetslöshet, utan något minne av vad som hände innan. Du är omgärdad av människor som talar ett språk du bara förstår ytterst lite av. Låt säga att det är tyskar. Du klarar inte av att gå, så du placeras i en rullstol och skjutsas runt av några av de här tyskspråkiga människorna. De är snälla mot dig och ser till att ta hand om dig så gott de kan, ger dig mat när du verkar hungrig osv. Du lever med dem ganska länge och börjar känna dig trygg i deras sällskap.

Plötsligt en dag tar de med dig till en ny och okänd plats. Där finns en massa människor du aldrig sett förut, lukter du aldrig känt förut, ljud du aldrig hört förut. Dina skötare verkar lite nervösa och uppspelta. Du känner att det är nånting på gång. Någon av dem kanske t.o.m. verkar lite rädd.

De tar med dig in i ett märkligt rum där folk sitter ganska tätt intill varandra. Du kan knappt minnas att du nånsin sett så många människor på så liten yta förut. Plötsligt känner du hur rummet rör sig. Det skakar och börjar låta jättemärkligt, ett otroligt konstigt och högt ljud som du aldrig hört förr! Det dånar och skakar och känns otroligt obehagligt. Dina tyskar försöker säga nånting till dig men du förstår ingenting. Du blir rädd och skriker, du vill att dina skötare ska ta dig därifrån, men de försöker bara få dig att vara tyst. Plötsligt börjar ljuden försvinna runt omkring dig, det blir nästan tyst! Jättekonstig och obehaglig upplevelse! Och efter en stund gör det ont i öronen. Håller du på att förlora hörseln fullständigt? Varför gör det så ont!? Det är nånting med den här helvetesmaskinen som låter så illa som gör att det känns som om dina öron eller kanske hela ditt huvud ska sprängas. Du får panik! Hjääälp!!! Försöker du skrika. Men dina tyska skötare verkar inte fatta nånting. De gör ingenting för att få dig därifrån, de bara försöker säga nånting till dig som du ändå inte förstår. Du skriker i panik, förstås. De du hade börjat lita på har plötsligt försatt dig i en fruktansvärd situation!

Bara för att de ville ha en weekend i London.

 

Som du säkert förstår är du ett litet barn och ”tyskarna” dina föräldrar. Jag har ingen aning om den här berättelsen är något som ens är i närheten av att beskriva vad ett riktigt litet barn upplever vid en flygresa, men det var så jag föreställde mig saken när jag för några dagar sen satt på ett flyg med en panikartat vrålskrikande liten unge några rader bakom mig, och det slog mig hur fruktansvärt egoistiskt det är att utsätta sitt lilla barn för något sådant enbart för sin egen skull.

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*