Annons

”Markets not capitalism” – 2

Nu är jag färdig med den här boken, uppsatssamlingen, vad man nu vill kalla det.

Har inte skrivit mer under läsningens gång på grund av en enkel anledning: jag har inte känt något behov av att ytterligare kommentera texterna än det som jag gjorde i förra inlägget.

Det fortsätter nämligen på samma spår. I några texter angrips intellektuell egendom på det klassiska viset (se Stephan Kinsella t.ex.), man lyfter återigen fram hur stora multinationalistiska megaföretag (Bayers köp av Monsanto som nyss blev en grej är ett praktexempel på detta) knappast är något frimarknadsfenomen utan ett icke-fri-marknadsfenomen.

Så här med några dagars distans känner jag trots allt ”Jaha..? Det är väl det här vi sagt hela tiden, att ’statskapitalism’ är skit.” Men å andra sidan finns det ju en poäng i att många, eventuellt de flesta, inte ser några såna nyanser som ”frimarknadskapitalism” (även känt som ”riktig kapitalism” i mer naivistiska kretsar, som t.ex. jag själv för inte alltför länge sen) eller ”statskapitalism”, och den poängen förtjänar ett bättre öde än att viftas bort alltför lättvindigt.

Jag känner ett visst motstånd mot att benämna min position som anarkokapitalism, men det gjorde jag även tidigare. Frihetsextremist har jag t.ex. använt i ganska många år nu till och från.

Om man ska se det från ett rent ”PR-perspektiv” där man inte vill bli hatad och misstrodd redan från start på grund av en titel, då kanske det inte är nog att kasta det bespottade ”kapitalist” åt sidan, utan man kanske även får fundera på om ”anarkist” inte är precis lika avskytt av gemene man?

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*