Annons

Kanarieöarna del 1 – jämförelse med Sverige (södra Norrland)

Som jag nämnde senast funderar jag starkt på att testa att bo på Kanarieöarna (oklart exakt vilken, därav den lite ospecifika benämningen) inom en ganska snar framtid.

Eftersom det blev en sån enormt positiv respons (100% fler kommentarer än jag räknade med) bestämde jag mig för att skriva lite om det projektet. Till att börja med tänkte jag förklara lite hur jag tänker kring varför jag väljer Kanarieöarna, och så småningom kanske jag skriver lite om den praktiska processen, men det får vi se när det blir dags. En sak i taget. 🙂

 

En jämförelse mellan Spanien och Sverige, och i förekommande fall mellan Las Palmas, Gran Canaria och Gävle:

 

Brottslighet

Statistiken är visserligen inte alltid helt jämförbar beroende på hur olika länder klassificerar olika brott osv, men det borde kunna ge en ungefärlig fingervisning åtminstone. Har inte hittat nån specifik statistik över just Kanarieöarna, men allt jag läst säger att Kanarieöarna är mindre brottsdrabbat än Spanien överlag, fast utan några vettiga källor. Finns så klart en del ficktjuvar och liknande i turistorterna.

Brott — Sverige (år) — Spanien (år)  (per 100 000 invånare, invånardata från Wikipedia för 2015)

Mord — 0,9 (2014) — 0,7 (2014) – Källa

Bostadsinbrott — 231 (2015) — 179 (2015) – Källa1 – Källa2

Rån (osäkert om det gäller samma slags rån) —  86 (2015) — 105 (2015) – Källor samma som ovan

Bilstöld — 134 (2015) — 65 (2015) – Källor samma som ovan

Stöld+Snatteri — 1042 (2015) — 1167 (2015) – Källor samma som ovan

 

Generellt sett är det ungefär lika alltså, ingen nämnvärd skillnad när det gäller hårda siffror. Dock kan man faktiskt väga in en lite mjukare mänsklig faktor med hjälp av den eminenta siten Numbeo.

En jämförelse mellan Gävle och Las Palmas där vanliga människor får gå in och bidra med data i form av egna uppskattningar av hur de upplever brottslighet, om brottsligheten har ökat senaste tre åren, hur oroliga de är att drabbas av några olika brott osv. En helt subjektiv bedömning alltså, men inte helt värdelös i mina ögon. Subjektiva bedömningar kan vara av värde, eftersom det kan säga något om den allmänna känslan i samhället.

Där blir det en skoningslös utklassning till Las Palmas fördel. Se exakta siffror här, men sammanfattar lite snabbt nedan.

Upplevd brottslighet: Gävle 56 – Las Palmas 14.
Upplevd ökning av brottslighet senaste tre åren: Gävle 83 – Las Palmas 55.
Oro för att bli rånad: Gävle 67 – Las Palmas 23.
Oro för att bli attackerad (fysiskt överfallen och misshandlad antar jag de menar): Gävle 61 – Las Palmas 14.
Upplevda problem med våldsbrott: Gävle 56 – Las Palmas 18.
Upplevd säkerhet vad gäller promenera ensam på kvällen: Gävle 39 – Las Palmas 75.

 

Levnadskostnader

Numbeo har en ypperlig del för levnadskostnader också (notera att detta också är självrapporterat av besökare, man behöver inte ens registrera ett konto för att lägga in siffror), och där kan man utröna följande:

Konsumentpriser generellt: 38% lägre i Las Palmas än i Gävle.
Hyra lägenhet: 32% lägre i Las Palmas.
Restaurangpriser: 41% lägre i Las Palmas.
Livsmedel: 40% lägre i Las Palmas.
Dock är ”Local Purchasing Power” (dvs köpkraft – kostnader jfr med normal inkomst) 22% lägre i Las Palmas. Du lever alltså billigare, men om du får din inkomst lokalt så kan du ändå inte spara lika mycket av lönen som du kan i Sverige. Inkomsten efter skatt, i genomsnitt, är ca hälften av i Sverige.
En annan dålig grej är att internetuppkoppling är betydligt dyrare, 24%. Taxi är däremot rejält mycket billigare än i Sverige.

Totalt sett går Las Palmas ut som vinnare förutsatt att man har möjlighet att få lön eller andra pengar från Sverige (eller lever på sina besparingar), medan Gävle (Sverige) är en ganska klar vinnare om man ska jobba lokalt i båda scenariona.

 

Sjukvård

Spanien rankas högt när det gäller sjukvårdens kvalitet. Sverige har ju visserligen ”sjukvård i världsklass”, och att säga nåt annat är att sprida ”fake news” enligt nån dum minister, men så värst mycket bättre än spansk sjukvård är det inte. Överlag rankades Sverige 2014 på tolfte plats i EU medan Spanien hamnade på nittonde. Vad gäller väntetid hamnade Spanien på delad 30:e plats och Sverige delad 35:e med Irland (av 37 möjliga, dvs näst sämst i hela EU). Så oavsett vilket land man bor i av dessa två gäller det nog att ha nån form av privat vårdförsäkring om man tycker det är viktigt med snabb och bra vård. Lite motvilligt får jag erkänna att Sverige vinner den här delmatchen med liten marginal. Källa

 

Skatter

Bolagsskatt: Sverige 22% – Spanien 25%. Liten fördel för Sverige här. Dock finns en möjlighet att minska bolagsskatten rejält på Kanarieöarna genom en speciell lokal regel där förutsatt att man skapar minst 3 jobb och lite andra små villkor. Väl värt att undersöka om man driver ett flyttbart företag och/eller är entreprenör med lite kapital för att kunna starta något nytt där nere. (Zona Especial Canaria)

Individuell inkomstskatt: Sverige från ca 31% (beroende på vilken kommun du bor i) upp till runt 60%, med grundavdrag på ca 18-20 tkr för en medelinkomsttagare. Spanien från 19% till 45% med grundavdrag på 5 550 EUR. I mina ögon är Spanien en klar vinnare, även om så klart all skatt är stöld. 🙂
Källa, Källa

Moms: Olika i olika regioner, i Kanarieöarna har de ingen ”vanlig moms” som resten av landet, utan nåt som heter IGIC, som innebär 7% i normalfallet och för vissa varor 0%, 3%, 9.5% respektive 13.5% där 3% gäller för det mesta vad gäller mat och liknande ”nödvändigheter”. Sverige: 6%, 12%, 25%. Otroligt mycket bättre i Kanarieöarna!

Economic Freedom Index

I den senaste rankingen hamnar Sverige på plats 19 med 74,9 poäng. Spanien kommer först på 69:e plats med 63,6 poäng. Spanien har fått en kraftig försämring senaste året på grund av ”Business Freedom” som rasat från 76,0 till 66,9 av nån anledning. Det framgår inte av texten varför det betyget har sänkts så otroligt mycket så jag kan inte säga så mycket om det.
Källa

 

Klimat

Det här är en ganska viktig faktor för mig personligen, men för några av er läsare är det kanske helt oviktigt eller rentav negativt (om du är en sån som gillar kyla och/eller snöiga vintrar).

Kanarieöarna har generellt sett ”svensk försommar” från slutet av november till mitten av april och ”bra svensk sommar” resten av året. Det regnar i princip inte överhuvudtaget under juni, juli och augusti. Totalt under ett år kommer ungefär en fjärdedel så mycket regn i Las Palmas som i Stockholm. Lägsta uppmätta temperaturen i Las Palmas är 9,4°C. Alltså lägsta nånsin… Somrarna är samtidigt inte fruktansvärt heta eftersom Atlanten kyler så bra, det är ganska sällan över 30 grader, nästan aldrig över 32-33. Las Palmas får ca 1000 fler soltimmar per år än Stockholm (56% fler). Alla dessa faktorer innebär en jordskredsseger för Kanarieöarna över Sverige. Kanarieöarna är så långt söderut man kan komma och ändå hålla sig inom EU (det finns en del ”territorier som nästan hör till EU” men där gäller inte EU’s fria rörlighet), vilket är huvudanledningen till att jag kom på att jag skulle undersöka det.

 

Arbetsmarknad

Här har Spanien i allmänhet och Kanarieöarna i synnerhet sin stora akilleshäl… Arbetslösheten ligger nånstans mellan 20-30% beroende på vem man frågar, och det är förstås inte lysande förutsättningar för en immigrant. Jag är lyckligtvis relativt högutbildad och specialiserad (ingenjör inom maskinteknik) och har dessutom kapital för att kunna starta nån form av egen verksamhet, alltså ge mig själv ett jobb, så jag tror inte att arbetslösheten är något stort problem för mig personligen. Har du andra förutsättningar kanske det är ett problem. Jag tror faktiskt att det snarare är möjligt att arbetslösheten kan vara till nytta för mig, då jag helst startar ett företag och då har nytta av att många konkurrerar om eventuella arbetstillfällen.

 

Övrigt

Spanien har en relativt stor fördel OCH nackdel i sitt EU-medlemskap. Nackdelen är given antar jag: EU är en byråkratisk koloss som stjäl välstånd från invånarna genom tullar, skatter, pengar till byråkrater som inte producerar något av värde osv. Det finns stor risk att EU ”kollapsar” inom inte alltför många år, och då hade det varit bra att inte befinna sig inom EU. Det gäller förstås även Sverige.
Det är däremot en klar fördel med EU att jag som svensk helt enkelt kan flytta dit och bosätta mig med minimalt krångel. Skulle jag t.ex. vilja flytta till något land utanför EU kan det vara ett smärre helvete att få tillstånd att arbeta och/eller driva företag. Det här är en bra sak med EU och den tycker jag inte vi ska sopa under mattan bara för att så mycket är dåligt.
Spanien har en till fördel, nämligen att man talar spanska där. Jag gillar språket och har redan ägnat några sporadiska timmar under de senaste åren åt att lära mig, så jag har redan kommit en bit på vägen. Jag tycker nämligen att ska man flytta till ett annat land så är det inte mer än rimlig hyfs att också lära sig språket där. Framförallt har man själv så otroligt mycket att vinna på att kunna det lokala språket. Att ta sig fram med Engelska skulle nog funka i de flesta europeiska länder men det känns inte som nåt bra alternativ.

2 kommentarer tillKanarieöarna del 1 – jämförelse med Sverige (södra Norrland)

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*