Annons

Kanarieöarna del 2 – Att lära sig spanska

Jag rörde lite försiktigt vid ämnet i förra inlägget, och nu tänkte jag utveckla det med lite blandade tips och tankar från min egen erfarenhet av att lära mig spanska på egen hand.

Först och främst vill jag bara påpeka att jag ännu absolut inte är någon expert på spanska, men jag har i alla fall kommit så långt att jag kan läsa en nyhetsartikel och förstå det allra mesta. Lyssna på nyheter är en lite annan femma eftersom det går så mycket fortare då, men jag kan ändå hänga med någorlunda.
Jag började sommaren 2013 med en ”ljudbok-kurs” som väl var ganska ok men jag var inte tillräckligt engagerad för att hålla fast vid att träna varje eller varannan dag mer än en vecka eller två. Samma höst spenderade jag nästan tre månader i Centralamerika och fick en praktisk utbildning kan man väl kalla det. Tyvärr pratade jag för lite med folk, men en hel del vardagsord kan man ändå snappa upp från t.ex. skyltfönster, menyer och lite sånt. Dock är det ingen metod jag rekommenderar att börja med. 🙂

När jag ungefär ett år senare kände att jag ville ta tag i spanskan igen blev det med hjälp av Duolingo, som jag överlag tycker är en bra ”spelifiering” av inlärningen. Det blir ju så mycket roligare att lära sig saker när man får poäng för det. 😉 Dock har jag med tiden insett att Duolingo är en aning för snävt för att lära sig ”flytande vardagsspanska”. Det är mycket samma meningar och samma ord som återkommer. Nåt det är väldigt bra för är att lära sig grunderna i hur man bygger upp meningar på spanska, ordföljd och sånt, och vissa ord. Men på senare tid har jag lagt till några kanariska tidningar i mina bokmärken dit jag går och letar upp nån rubrik som låter intressant och så läser jag igenom artikeln och skriver upp varje ord jag inte förstår på en lapp tillsammans med en översättning. Det tar lång tid att läsa på det sättet, men poängen är ju inte att läsa artiklar utan att lära sig spanska, och då kan det gott få ta lite tid. Orden fastnar inte efter första gången så klart, men om man läser en annan artikel några dagar senare och ser samma ord kan man i bästa fall komma ihåg vad det betydde eller läsa i anteckningarna (repetition!). Jag tror att det här är en bra hjälp för att lära mig mer ”vanligt språk”. Jag känner att jag nog har större nytta till vardags av att förstå ”två män rånade en bank i Las Palmas i går” än ”katten åt en fisk”.

Orden eller meningarna som jag inte förstår kollar jag upp på SpanishDict, som är en väldigt bra gratissida med översättningar av ord och meningar plus en del annat som ännu inte har grottat ner mig så mycket i. Min upplevelse är att SpanishDict oftast har mycket bättre översättningar än Google Translate.

Just det, jag höll på att glömma en viktig sak med Duolingo! De har en röstigenkänning (som funkar bra ibland, sämre ibland) så att man även får träna på att prata. Även om den inte funkar till 100% uppmuntrar den till att tala, vilket är väldigt värdefullt för den som försöker lära sig ett språk på egen hand. Att kunna en massa ord hjälper föga om man aldrig pratar. Det märker jag både på mig själv och andra när jag är ute och reser och måste prata engelska… Fast jag är väldigt bra på att både förstå engelska och har ett stort ordförråd är det ibland ändå svårt att riktigt få fram det jag vill säga just på grund av att jag så sällan tränar nu för tiden. I skolan blev man ju åtminstone tvingad att prata nån gång i veckan på engelskalektionerna.

I takt med att jag bygger mitt spanska ordförråd och innan en eventuell flytt ska jag också försöka ordna att jag får prata nån gång i veckan med en bekant som härstammar från Spanien, tror det är väldigt värdefullt. Känner man inte redan någon sån så är det nog inte så svårt att hitta via internet.

 

I nästa inlägg tänkte jag gå igenom vad som (enligt vad jag läst mig till) egentligen krävs för att få bo och jobba i Spanien när man kommer från Sverige. Ska nog även röra lite vid det här med skattskyldighet… Hemskt ord, men det är tyvärr en del av den verklighet vi lever i.

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*