Annons

Kanarieöarna del 3 – Första intryck

Hej! Det var inte igår!

Hur som helst, i oktober-november spenderade jag fyra veckor på tre olika Kanarieöar för att känna på stämningen och kolla in lite såna där vardagliga saker som hur det är med mataffärer och bensin och trafik och lite såna grejer.

Sammanfattningsvis: toppen!

Tack vare den låga momsen (0% på mat) och förmodligen tack vare andra låga skatter är det jättebilligt att köpa mat. Dvs, om du lagar mat hemma. Restauranger är ungefär som i Sverige.

Bensin och diesel är nästan obegripligt billigt, och även där är förmodligen förklaringen låga skatter. Ungefär 30-40% billigare än Sverige (ca 9-10 kr/lit beroende på ö och plats).

Trafiksituationen är helt ok, folk är relativt duktiga på att respektera varann i trafiken och väldigt bra på att fickparkera och navigera trånga gator. Jag upplevde inget av det ryktesmässigt (eller stereotypiska) hetlevrade sydeuropeiska trafikhumöret.

Bostadssituationen är lite sämre än i Sverige för såna som (jag t.ex.) gärna vill ha stooor tomt nära naturen. De flesta tomter är pyttesmå och även de jordbrukstomter jag hittar är sällan större än 3000 m². Och på tal om natur är det relativt tråkigt på Gran Canaria, klart bättre på Teneriffa och jättebra på La Palma. Men det är ju en smaksak. Med tråkigt menar jag mest grus och sten och inte så mycket växtlighet, och med jättebra menar jag massvis med växtlighet och riktigt coola vulkaner och höga berg.

Jag intervjuade aldrig någon småföretagare på plats, men jag utgår ifrån att det inte är så värst mycket krångligare än i Sverige, med tanke på att det ändå finns en hel del småföretag lite överallt.

 

För att sammanfatta: Jag älskade tiden där, och hade nära noll hemlängtan efter en månad (ensam), och jag har som mål att bosätta mig på La Palma inom fem år. Kanske startskottet för en frihetlig koloni? 🙂

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*