Annons

Nya flygskatten och dess effekt

Det finns en effekt den nya flygskatten garanterat inte kommer få: folk flyger mindre. Det kommer inte hända och det har förmodligen alla inblandade varit fullt medvetna om från början.

Det finns också en mycket viktig effekt som flygskatten troligtvis kommer få: mer pengar till statskassan. Naturligtvis en otroligt negativ effekt för alla utom de som jobbar inom staten.

Vad gäller effekter inom flyget finns det ett par alternativ som kan hända, och det verkliga resultatet borde bli en kombination av dessa.

  • Flygbolagens resultat försämras, om de väljer att sänka sina marginaler för att täcka skatten, och på så vis ha oförändrat pris till kunderna. För staten på kort sikt spelar det ingen större roll eftersom minskad skatt på vinst förmodligen mer än vägs upp av den nya skatten. På längre sikt kan det innebära att flygbolagen måste ta bort mindre linjer och minska på personalstyrkan. Kunder och anställda drabbas. Miljön möjligen något bättre om det blir färre flygningar, men eftersom flygets miljöpåverkan redan idag är en droppe i havet borde det vara en väldigt liten miljömässig effekt.
  • Långdistansflyg via Helsingfors, Oslo och Köpenhamn ökar markant (detta tror jag är den mest sannolika/vanligaste effekten). Förutsatt att biljettpriserna ökar lika mycket som skatten så kommer en biljett Stockholm-Helsingfors-Bangkok troligen bli billigare än Stockholm-Bangkok direkt. Samma sak med t.ex. Stockholm-Oslo-New York. Den sistnämnda linjen är jättelätt för både Norwegian och SAS att fixa med fler avgångar och anpassade tider för smidiga byten i Oslo. Om det blir så här så kommer många göra en extra start och landning under resan jämfört med direktflyg, något som förstås är betydligt sämre ur miljösynpunkt, vilket alltså direkt motverkar vad som lades fram som en anledning till att införa flygskatten.
  • Flygningarna fortsätter som idag fast med något högre biljettpriser (dock inte fulla skattekostnaden, så att flygbolagen tar en liten smäll själva medan de lägger en del av kostnaden på kunderna). Både flygbolag och kunder får betala mer för samma produkt. De får det alltså sämre, medan staten får det bättre. Miljön påverkas inte ö.h.t.

 

Slutsatsen jag drar är alltså att flygskatten sannolikt inte påverkar miljön överhuvudtaget, och om den har nån påverkan så är den troligtvis negativ p.g.a. fler korta flygningar och färre långa direktflygningar från Sverige.

Den försämrar även ekonomin en aning för alla miljontals svenskar som flyger minst en gång per år och som lök på laxen försämrar den ekonomin för flygbolagen. Men statskassan får ju ett tillskott, vilket förmodligen behövs med tanke på att de nu överväger att anställa och avlöna hundratals ”konstnärer”…

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*