Annons

F.A.Q.

Undrar du vad ”anarkokapitalism” eller ”marknadsanarkism” (synonymer) är för något? Då rekommenderas ett besök på www.anarkokapitalism.se där en enorm mängd kunskap i ämnet är samlad. Där finns länkar till lärorika webbsidor, Youtubeklipp, ljudböcker, e-böcker, riktiga böcker, och annat. Bland annat om anarkokapitalism, statens roll i samhället, ekonomi, filosofi och mer!

En källa till kunskap! (Där finns saker för såväl ”nybörjare” som för den som redan vet vilka Molyneux, Rothbard, von Mises, Bob Murphy och Ron Paul är)

(Följande är taget från gamla bloggen)

Q: Vad tycker du att staten ska ha för roll i samhället?

A: Den ska inte existera överhuvudtaget. Varje människa ska själv bestämma över sitt liv. Inkluderat vilken skola deras barn ska gå i, vilket sjukhus (om något) man vill anlita vid sjukdom, vilka välgörenhetsorganisationer (om någon) som ska få ta del av ens inkomster.


Q: Kommer inte alla fattiga människor svälta i mörka gränder då?

A: Nej. Det finns inget som tyder på att ett avskaffat tvång skulle leda till mindre välgörenhet. T.ex. får Röda korset, Erikshjälpen och liknande organisationer in miljontals kronor årligen redan idag, trots att alla privatpersoner redan förlorat 30% eller mer av sin lön. Det kommer finnas gott om hjälp till människor som har dåliga förutsättningar. För att inte tala om hur mycket lättare det blir att få ett jobb när alla är fria att förhandla sig till vilken lön som helst. 50kr/tim är betydligt bättre än 0.

Q: Kommer skolorna kosta pengar?

A: Självklart. Allt kostar, även idag. Däremot är det betydligt mer rättvist att barnens skolgång bekostas av deras föräldrar än att även människor utan barn tvingas betala för andras skolor.

Q: Men då kommer väl rika barn få bättre skolor än fattiga barn?

A: Kanske. Men jag ser inget problem med det. De sämsta skolorna kommer förmodligen vara ungefär som dagens kommunala skolor. Vill man ha bättre kvalité så kostar det, precis som med allt annat. Dessutom kan skolor spara pengar på andra sätt än att anställa dåliga lärare, t.ex. genom större effektivitet vad gäller administration, stora inköp tillsammans med andra skolor osv.

Q: Tycker du att skatt är lika med stöld?

A: Ja. Om man som jag (och många andra?) definierar stöld som ”att ta något utan tillåtelse” så är det definitivt stöld. Att en del av stöldgodset går till att tjäna ”goda” syften är helt orelevant. Stöld är stöld, även under ett finare namn. På senare tid (maj 2010) har jag börjat gå över till att snarare säga att det är utpressning än ren stöld. ”Betalar du inte så kommer hemska saker hända dig och din familj!”

Fortsättning följer när jag kommer på fler ”vanliga frågor” som folk brukar ha när det gäller sånt här.

Har du själv någon fråga att bidra med? Maila den till kontakt(at)grevadlux.com!